OWOCE I WARZYWA to samo zdrowie ! DLACZEGO? PRZECZYTAJ I JEDZ ZE SMAKIEM!

JABŁKO

 Owoc jabłoni dostarcza nam witamin A i C , błonnika i minerałów takich jak żelazo, wapno, fosfor, magnez i potas. Jabłko zwykle uważa się za owoc zdrowia. Jedz przynajmniej jedno dziennie i rozkoszuj się naszym najbardziej znanym polskim owocem!

KORZYŚCI

  • z punktu widzenia dietetyki jest to pełnowartościowy owoc,
  • działa zapobiegawczo na podwyższony cholesterol, jak też go zwalcza,
  • zapobiega zaparciom i jednocześnie leczy biegunkę,
  • usprawnia trawienie,
  • działa oczyszczająco,
  • daje wrażenie sytości
  • dobre na problemy z nerkami,
  • dla dzieci najlepszy jest kompot z jabłek - leczy biegunkę.

Pamiętaj - przed zjedzeniem dokładnie umyj jabłko!

  GRUSZKA

Owoc gruszy zawiera witaminy A, B, C i E, minerały - fosfor, potas, żelazo, wapno, magnez, miedź oraz błonnik. Jedzmy gruszki jeśli chcemy przejść na dietę, ponieważ zawierają mnóstwo wody, błonnika, a mało kalorii. Dwie gruszki przed śniadaniem w naturalny sposób oczyszczą nasz organizm.

KORZYŚCI

  • jest mocno moczopędna,
  • działa na zaparcia,
  • pomaga na nadciśnienie,
  • pomaga na zapalenie pęcherza moczowego,
  • jest dobra dla diabetyków,
  • zwalcza bakterie np. opryszczki,
  • sprzyja wzrostowi,
  • zapobiega osteoporozie..

 ŚLIWKA

Owoc śliwy dostarcza nam witamin C, B, A, i E, minerałów takich jak potas, wapno, fosfor i żelazo oraz dużo wody, mało błonnika, węglowodanów i kalorii.

KORZYŚCI

  • zapobiega starzeniu,
  • wskazana na choroby układu oddechowego (zapalenie oskrzeli, kaszel, przeziębienie),
  • odtruwa organizm,
  • pomaga w leczeniu anemii,
  • dobra na infekcje w jamie ustnej.

  CZEREŚNIA

Czereśnie są bogate w witaminy A, B, C i E oraz węglowodany, fruktozę, żelazo, wapno, magnez, potas jak też flawonoidy (odpowiedzialne za wyjątkowe kolory wielu owoców).

KORZYŚCI

  • działa przeciwutleniająco i oczyszczająco,
  • jest moczopędna,
  • zapobiega chorobom układu sercowo - naczyniowego,
  • działa przeciwreumatycznie,
  • poprawia wzrok,
  • dobrze wpływa na skórę,
  • sprzyja prawidłowej pracy nerek i pęcherza,
  • zwalcza anemię,

Uwaga - pestki czereśni są toksyczne i nie należy ich spożywać!

MARCHEWKA

Marchew jest jednym z głównych źródeł witaminy A, odpowiedzialnej za prawidłowy wzrost oraz budowę mocnych kości i zębów u dzieci. Dodatkowo marchewka zawiera witaminy E, C, K, wiekszość witamin z grupy B oraz kwas foliowy, a także żelazo, wapń i miedź.

KORZYŚCI

  • działa przeciwbiegunkowo,
  • wzmacnia włosy i paznokcie,
  • uelastycznia i nawilża skórę,
  • działa przeciw anemii,
  • oczyszcza krew,
  • usuwa robaki,
  • pomaga w chorobach wątroby, żoładka, jelit, w nietrzymaniu moczu.

ZIEMNIAK

Ziemniaki zawierają witaminy: D, K, E, B6, dużo witaminy C oraz niewielki ilości witamin: A, B1, B2, B3 oraz PP. Są również bogate w sole mineralne, np.: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, jod i inne. Ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego oraz skarbnicą skrobi.

KORZYŚCI

  • jest niskokaloryczny, składa sie głownie z cukru złożonego, jakim jest skrobia - dlatego też jest świetnym źródłem energii dla dziecka,
  • działa moczopędnie i tym samym oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji,
  • usprawnia pracę mózgu i wzmacnia układ nerwowy,
  • jest lekkostrawny, a związki w nim zawarte łatwo się wchłaniają,
  • gotowane ziemniaki są zalecane osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego,
  • magnez zawarty w ziemniakach wzmacnia serce,

POMIDOR

Pomidory zawierają m.in.: potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, jod i karoten. Znajdziemy w nim także witaminy: K, B1, B2, B6, C, PP. Pomidor zawiera w sobie duże ilości błonnika i niewiele kalorii.

KORZYŚCI

  • są nieocenione w dietach przeciw otyłości, w cukrzycy, reumatyźmie, zapaleniu stawów, dnie, chorobach nerek i serca,
  • posiadają silne właściwości antynowotworowe,
  • wpływają na obniżenie poziomu szkodliwego cholesterolu,
  • dania z pomidorów są szczególnie istotne w diecie dzieci, ponieważ zawarta w tych warzywach witamina K ma dobroczynny wpływ na właściwy rozwój kości.

BURAK

 Buraki zawierają duże ilości związków cukru, pektyn, karotenoidów, antycyjanów, kwasów organicznych
( jabłkowego, cytrynowego i szczawiowego), witamin ( najwięcej C, B2 i prowitaminy A) oraz związków mineralnych, w tym związków wapnia, żelaza, potasu, sodu i magnezu.

KORZYŚCI

  • regulują pracę przewodu pokarmowego i przeciwdziałają zaparciom,
  • są wykorzystywane w leczeniu grypy, anginy i przeziębień,
  • barszcze i soki z buraków obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają ją oraz powodują w niej wzrost liczby czerwonych ciałek,
  • buraki nie są wskazane przy cukrzycy.

JEDZMY ZDROWO! 

PRZEPISY NASZYCH RODZICÓW NA ZDROWE POTRAWY!

SAŁATKA Z PIERSI KURCZAKA

SKŁADNIKI:

  • 4 garście ulubionej mieszanki sałat,
  • 1 pojedyńcza pierś z kurczaka,
  • ulubione zioła,
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 awokado,
  • garść pestek slonecznika,

SOS:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Przypraw i zgrilluj w piekarniku lub usmaż bez tłuszczu. Sałaty wyłóż na talerz i dodaj pokrojone w połówki pomidorki oraz obrane i pokrojone w paski awokado. Na wierzchu ułóż kurczaka, polej sosem i posyp pestkami słonecznika.

SMACZNEGO!

SAŁATKA CEZAR

SKŁADNIKI:

  • 100 g mieszanki sałat,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 70 g pieczonego indyka,
  • 1 kromka chleba razowego,
  • 2 jajka,
  • sok z połowy pomarańczy,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka oliwy,

PRZYGOTOWANIE:

Kromkę chleba pokrój w kostkę. Opiecz pokrojony chleb na suchej patelni. Wyjmij jajka wcześniej z lodówki
i umyj. Wrzuć do posolonego wrzątku na ok. 10 minut. Ostudź i pokrój na ćwiartki. Warzywa umyj, osusz. Pokrój pomidory i pieczonego indyka. Przygotuj sos: wymieszaj sok z pomarańczy z oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż wszystko na talerz i polej sosem.

SMACZNEGO!

KREMOWA ZUPA Z MARCHEWKI

SKŁADNIKI:

  • 8 młodych marchewek,
  • 1 ziemniak,
  • szczypta imbiru,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 1/2 l. bulionu drobiowego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego,
  • szczypta cukru,
  • sól, pieprz do samku,
  • ziarna slonecznika,

 PRZYGOTOWANIE:

Umyj i obierz marchew. Umyj i obierz ziemniaka. Pokrój warzywa w kostkę wielkości ok. 1 cm. Sparz pomarańcze, dokładnie umyj i zetrzyj skórkę bez białej części. Następnie wyciśnij sok. W garnku rozgrzej masło i pod przykryciem duś warzywa ze skórką pomarańczy 15 minut, pilnując, aby warzywa się nie zarumieniły. Dolej połowę bulionu i duś jeszcze 15 minut. Zmiksuj wszystko blenderem i dodaj tyle rosołu, aby krem miał właściwą gęstość. Dolej pół szklanki soku z pomarańczy i dopraw do smaku. Podawaj z jogurtem naturalnym i ziarnami slonecznika.

SMACZNEGO!

KURCZAK W SEZAMIE Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 1 pierś kurczaka,
  • 1 łyżki sezamu,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki,
  • mielona czerwona papryka,
  • 100 g ryżu,
  • garść zielonego groszku,
  • kilka strączków fasoli szparagowej,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • surówka,

PRZYGOTOWANIE:

  Pierś z kurczaka umyj i przekrój wzdłuż, aby była cieńsza. Warzywa umyj i osusz. Natrzyj kurczaka przyprawami i odstaw na kilkanaście minut. Kurczka panieruj w mące, jajku, a nastepnie w sezamie. Ryż zalej bulionem i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Dodaj groszek i fasolę. gotuj jeszcze 5 minut. Mięso smaż na oleju po kilka minut z każdej strony, aż będzie rumiane. Podawaj z ryżem i ulubioną surówką.

SMACZNEGO!

OWOCE ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI:

  • 200 g mrożonych owocow leśnych,
  • 1 jabłko,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/4 szklanki płatków owsianych,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 50 g masła,

PRZYGOTOWANIE:

  Przygotuj kruszonkę: do miski wsyp mąkę, płatki owsiane i 1/4 szklanki cukru. Dodaj miękkie masło. Wymieszaj wszystko tak, aby ciasto łatwo się kruszyło. Obierz i pokrój jabłko. Wymieszaj cząstki jabłka z mrożonymi owocami, pozostałym cukrem i cynamonem. Do naczynia żaroodpornego włóż owoce i posyp kruszonką. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO!

GRILLOWANE BRZOSKWINIE

SKŁADNIKI:

  • 2 duże brzoskwinie,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki miodu,
  • orzechy włoskie,
  • 1/2 łyżeczki masła,
  • miód do polania owoców,

PRZYGOTOWANIE:

  Umyj, osusz brzoskwinie i przekrój je na pół. Usuń pestki. W rondlu podgrzej masło i miód. dodaj orzechy
i gotuj 3 minuty. Wyjmij orzechy na papier do pieczenia i zostaw do ostygnięcia. Grilluj brzoskwinie na patelni okolo 6 - 10 minut. Na gorące połówki brzoskwiń nałóż łyżkę jogurtu, posyp orzechami i delikatnie polej miodem.

SMACZNEGO!

KUSKUS ZIOŁOWY

SKŁADNIKI:

  • 100 g kuskusu,
  • 2 pomidory,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 cutryna,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1/2 świeżej mięty,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,

  

PRZYGOTOWANIE:

  Kuskus przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Umyj warzywa i osusz. Pokrój w kostkę pomidory i paprykę. Posiekaj pietruszkę i miętę. Dodaj do kuskusu. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Wymieszaj.

SAMCZNEGO!

BIRCHER MUSLI

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • garść suszonych owocow, np.; morele, figi, daktyle,
  • 1 i 3/4 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • jabłko obrane ze skórki i starte na tarce,
  • 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • świeże owoce sezonowe do dekoracji,

PRZYGOTOWANIE:

  Poprzedniego dnia wieczorem zalej płatki owsiane wodą i wymieszj z pokrojonymi, suszonymi owocami. Przykryj i zostaw na noc. Rano dodaj sok z jabłkowy i cytrynowy, świeżo starte jabłko oraz jogurt. Na wierzch ułóż świeże owoce sezonowe lub inne dodatki.

SMACZNEGO!

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie serka twarogowego z czosnkiem,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • 4 - 5 łyżek oleju,
  • 1 opakowanie mroŻonego szpinaku,
  • sól, pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

  Mąkę wsyp do miseczki. dodaj jajka, mleko, olej i szczyptę soli, a następnie dokładnie wymieszaj mikserem. Usmaż naleśniki. Szpinak wyłóż na patelnię i duś go na małym ogniu tak długo, aż się rozmrozi. Dodaj biały ser
i trzymaj na ogniu kolejne 3 - 4 minuty. Na koniec wymieszaj szpinak z pokruszoną fetą i dopraw pieprzem. Nałóż farsz na naleśniki i zwiń je w rulonik lub w kopertę.

SMACZNEGO!

SURÓWKA Z SELERA I RODZYNEK

SKŁADNIKI:

  • 1/2 selera,
  • 1 jabłko,
  • 1 garść rodzynek,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól, pieprz, cukier do smaku,

 PRZYGOTOWANIE:

  Umyj i obierz jabłko i seler, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż starte jabłko i seler do miski i dodaj garść rodzynek. Na koniec dodaj majonez, pieprz, sól i odrobinę cukru. Możesz udekorować surówkę listkiem mięty.

SMACZNEGO!

SURÓWKA Z OGÓRKA

SKŁADNIKI:

  • 1 ogórek,
  • liście sałaty,
  • 1 cytryna,
  • szczypta szczypiorku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, cukier,
  • 1 łyżka oliwy z pestek winogron,

 PRZYGOTOWANIE:

  Sałatę umyj i osusz na ręczniku papierowym, a następnie poszarp liście na mniejsze części. Umyj, obierz ogórka i pokrój w plasterki. Szczypiorek umyj, drobno posiekaj. Dodaj wszystko do sałaty. Posól, wyciśnij sok z cytryny, dodaj przyprawy i łyżkę oliwy, po czym dokładnie wszystko wymieszaj.

SMACZNEGO!

SURÓWKA Z PORÓW I JABŁEK

SKŁADNIKI:

  • 1 por,
  • 2 jabłka,
  • 1 pomidor,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka śmietany,
  • szczypta soli,

PRZYGOTOWANIE:

  Umyj dokładnie por i jabłka. Obierz jabłka, sparz i obierz pomidora, a następnie wszystko pokrój w kostkę. Szczypior umyj, osusz i drobno posiekaj. Dodaj do pora, jabłek i pomidora. Na koniec dodaj łyżkę śmietany i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj.

SMACZNEGO!

 

 


W ramach tej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia usług w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane na Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.