OWOCE I WARZYWA to samo zdrowie ! DLACZEGO? PRZECZYTAJ I JEDZ ZE SMAKIEM!
JABŁKO
Owoc jabłoni dostarcza nam witamin A i C , błonnika i minerałów takich jak żelazo, wapno, fosfor, magnez i potas. Jabłko zwykle uważa się za owoc zdrowia. Jedz przynajmniej jedno dziennie i rozkoszuj się naszym najbardziej znanym polskim owocem!
KORZYŚCI
- z punktu widzenia dietetyki jest to pełnowartościowy owoc,
- działa zapobiegawczo na podwyższony cholesterol, jak też go zwalcza,
- zapobiega zaparciom i jednocześnie leczy biegunkę,
- usprawnia trawienie,
- działa oczyszczająco,
- daje wrażenie sytości
- dobre na problemy z nerkami,
- dla dzieci najlepszy jest kompot z jabłek - leczy biegunkę.
Pamiętaj - przed zjedzeniem dokładnie umyj jabłko!
GRUSZKA
Owoc gruszy zawiera witaminy A, B, C i E, minerały - fosfor, potas, żelazo, wapno, magnez, miedź oraz błonnik. Jedzmy gruszki jeśli chcemy przejść na dietę, ponieważ zawierają mnóstwo wody, błonnika, a mało kalorii. Dwie gruszki przed śniadaniem w naturalny sposób oczyszczą nasz organizm.
KORZYŚCI
- jest mocno moczopędna,
- działa na zaparcia,
- pomaga na nadciśnienie,
- pomaga na zapalenie pęcherza moczowego,
- jest dobra dla diabetyków,
- zwalcza bakterie np. opryszczki,
- sprzyja wzrostowi,
- zapobiega osteoporozie..
ŚLIWKA
Owoc śliwy dostarcza nam witamin C, B, A, i E, minerałów takich jak potas, wapno, fosfor i żelazo oraz dużo wody, mało błonnika, węglowodanów i kalorii.
KORZYŚCI
- zapobiega starzeniu,
- wskazana na choroby układu oddechowego (zapalenie oskrzeli, kaszel, przeziębienie),
- odtruwa organizm,
- pomaga w leczeniu anemii,
- dobra na infekcje w jamie ustnej.
CZEREŚNIA
Czereśnie są bogate w witaminy A, B, C i E oraz węglowodany, fruktozę, żelazo, wapno, magnez, potas jak też flawonoidy (odpowiedzialne za wyjątkowe kolory wielu owoców).
KORZYŚCI
- działa przeciwutleniająco i oczyszczająco,
- jest moczopędna,
- zapobiega chorobom układu sercowo - naczyniowego,
- działa przeciwreumatycznie,
- poprawia wzrok,
- dobrze wpływa na skórę,
- sprzyja prawidłowej pracy nerek i pęcherza,
- zwalcza anemię,
Uwaga - pestki czereśni są toksyczne i nie należy ich spożywać!
MARCHEWKA
Marchew jest jednym z głównych źródeł witaminy A, odpowiedzialnej za prawidłowy wzrost oraz budowę mocnych kości i zębów u dzieci. Dodatkowo marchewka zawiera witaminy E, C, K, wiekszość witamin z grupy B oraz kwas foliowy, a także żelazo, wapń i miedź.
KORZYŚCI
- działa przeciwbiegunkowo,
- wzmacnia włosy i paznokcie,
- uelastycznia i nawilża skórę,
- działa przeciw anemii,
- oczyszcza krew,
- usuwa robaki,
- pomaga w chorobach wątroby, żoładka, jelit, w nietrzymaniu moczu.
ZIEMNIAK
Ziemniaki zawierają witaminy: D, K, E, B6, dużo witaminy C oraz niewielki ilości witamin: A, B1, B2, B3 oraz PP. Są również bogate w sole mineralne, np.: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, jod i inne. Ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego oraz skarbnicą skrobi.
KORZYŚCI
- jest niskokaloryczny, składa sie głownie z cukru złożonego, jakim jest skrobia - dlatego też jest świetnym źródłem energii dla dziecka,
- działa moczopędnie i tym samym oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji,
- usprawnia pracę mózgu i wzmacnia układ nerwowy,
- jest lekkostrawny, a związki w nim zawarte łatwo się wchłaniają,
- gotowane ziemniaki są zalecane osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego,
- magnez zawarty w ziemniakach wzmacnia serce,
POMIDOR
Pomidory zawierają m.in.: potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, jod i karoten. Znajdziemy w nim także witaminy: K, B1, B2, B6, C, PP. Pomidor zawiera w sobie duże ilości błonnika i niewiele kalorii.
KORZYŚCI
- są nieocenione w dietach przeciw otyłości, w cukrzycy, reumatyźmie, zapaleniu stawów, dnie, chorobach nerek i serca,
- posiadają silne właściwości antynowotworowe,
- wpływają na obniżenie poziomu szkodliwego cholesterolu,
- dania z pomidorów są szczególnie istotne w diecie dzieci, ponieważ zawarta w tych warzywach witamina K ma dobroczynny wpływ na właściwy rozwój kości.
BURAK
Buraki zawierają duże ilości związków cukru, pektyn, karotenoidów, antycyjanów, kwasów organicznych
( jabłkowego, cytrynowego i szczawiowego), witamin ( najwięcej C, B2 i prowitaminy A) oraz związków mineralnych, w tym związków wapnia, żelaza, potasu, sodu i magnezu.
KORZYŚCI
- regulują pracę przewodu pokarmowego i przeciwdziałają zaparciom,
- są wykorzystywane w leczeniu grypy, anginy i przeziębień,
- barszcze i soki z buraków obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają ją oraz powodują w niej wzrost liczby czerwonych ciałek,
- buraki nie są wskazane przy cukrzycy.
JEDZMY ZDROWO!
PRZEPISY NASZYCH RODZICÓW NA ZDROWE POTRAWY!
SAŁATKA Z PIERSI KURCZAKA
SKŁADNIKI:
- 4 garście ulubionej mieszanki sałat,
- 1 pojedyńcza pierś z kurczaka,
- ulubione zioła,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- 1/2 awokado,
- garść pestek slonecznika,
SOS:
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Przypraw i zgrilluj w piekarniku lub usmaż bez tłuszczu. Sałaty wyłóż na talerz i dodaj pokrojone w połówki pomidorki oraz obrane i pokrojone w paski awokado. Na wierzchu ułóż kurczaka, polej sosem i posyp pestkami słonecznika.
SMACZNEGO!
SAŁATKA CEZAR
SKŁADNIKI:
- 100 g mieszanki sałat,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 70 g pieczonego indyka,
- 1 kromka chleba razowego,
- 2 jajka,
- sok z połowy pomarańczy,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka oliwy,
PRZYGOTOWANIE:
Kromkę chleba pokrój w kostkę. Opiecz pokrojony chleb na suchej patelni. Wyjmij jajka wcześniej z lodówki
i umyj. Wrzuć do posolonego wrzątku na ok. 10 minut. Ostudź i pokrój na ćwiartki. Warzywa umyj, osusz. Pokrój pomidory i pieczonego indyka. Przygotuj sos: wymieszaj sok z pomarańczy z oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż wszystko na talerz i polej sosem.
SMACZNEGO!
KREMOWA ZUPA Z MARCHEWKI
SKŁADNIKI:
- 8 młodych marchewek,
- 1 ziemniak,
- szczypta imbiru,
- 1 pomarańcza,
- 1 łyżka masła,
- 1 1/2 l. bulionu drobiowego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- małe opakowanie jogurtu naturalnego,
- szczypta cukru,
- sól, pieprz do samku,
- ziarna slonecznika,
PRZYGOTOWANIE:
Umyj i obierz marchew. Umyj i obierz ziemniaka. Pokrój warzywa w kostkę wielkości ok. 1 cm. Sparz pomarańcze, dokładnie umyj i zetrzyj skórkę bez białej części. Następnie wyciśnij sok. W garnku rozgrzej masło i pod przykryciem duś warzywa ze skórką pomarańczy 15 minut, pilnując, aby warzywa się nie zarumieniły. Dolej połowę bulionu i duś jeszcze 15 minut. Zmiksuj wszystko blenderem i dodaj tyle rosołu, aby krem miał właściwą gęstość. Dolej pół szklanki soku z pomarańczy i dopraw do smaku. Podawaj z jogurtem naturalnym i ziarnami slonecznika.
SMACZNEGO!
KURCZAK W SEZAMIE Z WARZYWAMI
SKŁADNIKI:
- 1 pierś kurczaka,
- 1 łyżki sezamu,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki,
- mielona czerwona papryka,
- 100 g ryżu,
- garść zielonego groszku,
- kilka strączków fasoli szparagowej,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- sól, pieprz do smaku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- surówka,
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka umyj i przekrój wzdłuż, aby była cieńsza. Warzywa umyj i osusz. Natrzyj kurczaka przyprawami i odstaw na kilkanaście minut. Kurczka panieruj w mące, jajku, a nastepnie w sezamie. Ryż zalej bulionem i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Dodaj groszek i fasolę. gotuj jeszcze 5 minut. Mięso smaż na oleju po kilka minut z każdej strony, aż będzie rumiane. Podawaj z ryżem i ulubioną surówką.
SMACZNEGO!
OWOCE ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI:
- 200 g mrożonych owocow leśnych,
- 1 jabłko,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/4 szklanki płatków owsianych,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 50 g masła,
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj kruszonkę: do miski wsyp mąkę, płatki owsiane i 1/4 szklanki cukru. Dodaj miękkie masło. Wymieszaj wszystko tak, aby ciasto łatwo się kruszyło. Obierz i pokrój jabłko. Wymieszaj cząstki jabłka z mrożonymi owocami, pozostałym cukrem i cynamonem. Do naczynia żaroodpornego włóż owoce i posyp kruszonką. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!
GRILLOWANE BRZOSKWINIE
SKŁADNIKI:
- 2 duże brzoskwinie,
- 200 g jogurtu greckiego,
- 2 łyżki miodu,
- orzechy włoskie,
- 1/2 łyżeczki masła,
- miód do polania owoców,
PRZYGOTOWANIE:
Umyj, osusz brzoskwinie i przekrój je na pół. Usuń pestki. W rondlu podgrzej masło i miód. dodaj orzechy
i gotuj 3 minuty. Wyjmij orzechy na papier do pieczenia i zostaw do ostygnięcia. Grilluj brzoskwinie na patelni okolo 6 - 10 minut. Na gorące połówki brzoskwiń nałóż łyżkę jogurtu, posyp orzechami i delikatnie polej miodem.
SMACZNEGO!
KUSKUS ZIOŁOWY
SKŁADNIKI:
- 100 g kuskusu,
- 2 pomidory,
- 1 żółta papryka,
- 1 cutryna,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1/2 świeżej mięty,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
PRZYGOTOWANIE:
Kuskus przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Umyj warzywa i osusz. Pokrój w kostkę pomidory i paprykę. Posiekaj pietruszkę i miętę. Dodaj do kuskusu. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Wymieszaj.
SAMCZNEGO!
BIRCHER MUSLI
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- garść suszonych owocow, np.; morele, figi, daktyle,
- 1 i 3/4 szklanki wody,
- 1/4 szklanki soku jabłkowego,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- jabłko obrane ze skórki i starte na tarce,
- 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- świeże owoce sezonowe do dekoracji,
PRZYGOTOWANIE:
Poprzedniego dnia wieczorem zalej płatki owsiane wodą i wymieszj z pokrojonymi, suszonymi owocami. Przykryj i zostaw na noc. Rano dodaj sok z jabłkowy i cytrynowy, świeżo starte jabłko oraz jogurt. Na wierzch ułóż świeże owoce sezonowe lub inne dodatki.
SMACZNEGO!
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie serka twarogowego z czosnkiem,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mąki,
- 1 opakowanie sera feta,
- 4 - 5 łyżek oleju,
- 1 opakowanie mroŻonego szpinaku,
- sól, pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wsyp do miseczki. dodaj jajka, mleko, olej i szczyptę soli, a następnie dokładnie wymieszaj mikserem. Usmaż naleśniki. Szpinak wyłóż na patelnię i duś go na małym ogniu tak długo, aż się rozmrozi. Dodaj biały ser
i trzymaj na ogniu kolejne 3 - 4 minuty. Na koniec wymieszaj szpinak z pokruszoną fetą i dopraw pieprzem. Nałóż farsz na naleśniki i zwiń je w rulonik lub w kopertę.
SMACZNEGO!
SURÓWKA Z SELERA I RODZYNEK
SKŁADNIKI:
- 1/2 selera,
- 1 jabłko,
- 1 garść rodzynek,
- 1 łyżka majonezu,
- sól, pieprz, cukier do smaku,
PRZYGOTOWANIE:
Umyj i obierz jabłko i seler, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż starte jabłko i seler do miski i dodaj garść rodzynek. Na koniec dodaj majonez, pieprz, sól i odrobinę cukru. Możesz udekorować surówkę listkiem mięty.
SMACZNEGO!
SURÓWKA Z OGÓRKA
SKŁADNIKI:
- 1 ogórek,
- liście sałaty,
- 1 cytryna,
- szczypta szczypiorku,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz, cukier,
- 1 łyżka oliwy z pestek winogron,
PRZYGOTOWANIE:
Sałatę umyj i osusz na ręczniku papierowym, a następnie poszarp liście na mniejsze części. Umyj, obierz ogórka i pokrój w plasterki. Szczypiorek umyj, drobno posiekaj. Dodaj wszystko do sałaty. Posól, wyciśnij sok z cytryny, dodaj przyprawy i łyżkę oliwy, po czym dokładnie wszystko wymieszaj.
SMACZNEGO!
SURÓWKA Z PORÓW I JABŁEK
SKŁADNIKI:
- 1 por,
- 2 jabłka,
- 1 pomidor,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 łyżka śmietany,
- szczypta soli,
PRZYGOTOWANIE:
Umyj dokładnie por i jabłka. Obierz jabłka, sparz i obierz pomidora, a następnie wszystko pokrój w kostkę. Szczypior umyj, osusz i drobno posiekaj. Dodaj do pora, jabłek i pomidora. Na koniec dodaj łyżkę śmietany i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
SMACZNEGO!